Sağlık

Altı aylık bebeğin Kovid-19 tedavisinin ardından göz rengi kahverengiden maviye döndü

Tayland’da Kovid-19’a yakalanan altı aylık bebeğin başına gelenler tıp dünyasını şaşkına çevirdi. Bebeğin tedavisine başlandıktan sonra kahverengi olan göz renginin maviye dönmesi paniğe neden oldu. Detaylar içeriğimizde…?

Kaynak:https://nypost.com/2023/09/05/babys-b…

5 Ocak 2020’de ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı.

Kovid-19 salgını nedeniyle binlerce insan hayatını kaybederken, defalarca karantina dönemleri yaşadık.

Aşılama ve zamanla normalleşme süreciyle eski halimize dönsek de, farklı varyantlarıyla covid olaylarını duymaya devam ediyoruz.

Tayland’da koronavirüse yakalanan bir bebeğin tedavi sonucu yaşadıkları hepimizi şaşırttı.

Kovid-19 tedavisi gören kahverengi gözlü bebeğin gözleri maviye döndü. Medical Journal of Frontiers in Pediatrics’te yayınlanan bir olayda, 6 aylık Taylandlı bebeğe, bir gün boyunca ateş ve öksürük yaşadıktan sonra Kovid-19 tanısı konulduğu söylendi.

Tedaviye başladıktan 18 saat sonra bebeğin göz renginin değiştiği fark edildi.

Şaşırtıcı bir şekilde, ilaca başladıktan yaklaşık 18 saat sonra çocuğun annesi, çocuğun koyu kahverengi gözlerinin parlak maviye döndüğünü fark etti. Annenin uzmanlara başvurmasının ardından bebeğin tedavisi durduruldu.

Yaklaşık beş gün sonra bebeğin gözlerindeki renk değişimi azaldı ve bebeğin göz rengi tekrar kahverengiye döndü.

Uzmanlar, tedavide kullanılan favipiravir ilacının gözlerdeki renk değişikliğinin nedenini net olarak açıklayamasa da bunun ilaç bileşenlerinden kaynaklandığını varsayıyorlar.

Önceki çalışmalar, özellikle insan saçı ve tırnaklarında favipiravir konsantrasyonu ile floresans yoğunluğu arasında ‘doğrudan bir ilişki’ olduğunu belirtmişti. İşlem sonrasında bebeğin görmesinde herhangi bir sorun yaşanmadı ve bebek, koronavirüsü yendi.

Hindistan’daki başka bir vakada ise ilacın korneada renk değişikliğine neden olduğu tespit edildi.

20 yaşındaki erkek hastanın ilacı kullandıktan sonra gözleri mavileşti. İlacı bıraktıktan sonra gözleri bir gün içinde eski rengine döndü.

İlaç birçok ülkede tedavi amaçlı kullanılsa da ABD’deki araştırmacılar, aktivite testlerinin ardından ilacın Kovid-19’a karşı etkili olduğunu ancak ilacın ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmadığını söyledi.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım…

azdavay-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu