Sağlık

Sağlık Bakanı Koca açıkladı: SMA’da gen tedavisi başlıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, nadir hastalıkların tedavisi için İstanbul’da hücre ve gen tedavilerinin uygulanması için özel bir hastane kurulacağını, hücre ve gen tedavisinde kullanılan ilaçların da aynı yerleşkede üretileceğini bildirdi.

Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ilk toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Taciz olarak kullanılmasına müsamaha göstermiyoruz”

SMA hastalığı konusunda son derece hassas olduklarını söyleyen Koca, “Bu hastalığın suiistimal aracı olarak kullanılmasına müsamaha göstermiyoruz. SMA Bilim Kurulumuz var. Faydası kanıtlanmış ilaç temin ediliyor.” terimleri kullandı.

Gen tedavisinin kimlere uygulanabileceğini, hangi hasta kümesinde kullanılabileceğini SMA Bilim Kurulu’nun belirlediğini anlatan Koca, şöyle devam etti:

“Etkili olduğu bir hasta grubu var. Uygulanması için bir plan yaptık. Yakında hayata geçecek. Bu konuda da önemli bir gelişme var. Nadir hastalıkların tedavisi için İstanbul’da yeni bir hastane kuruyoruz. .Bu hastane hücre ve gen tedavilerinin uygulanmasına özel olacak.Aynı hastane gibi.Ayrıca kampüste hücre ve gen tedavisinde kullanılan ilaçları üretecek bir tesis olacak.Böylece ilacı kendimiz üretip uygulayacağız. kendimizi tedavi ediyoruz.”

Bakan Koca, 80 yaş ve üstü başta olmak üzere Sağlıklı Yaşam Merkezlerinin kurulmasına ilişkin yönetmelik yayınlandığını kaydetti. Her 250 kişiye 2 hemşire ve 1 tıbbi sekreter yaşam merkezi olarak planladıklarını belirten Koca, şöyle konuştu:

“Büyüklerimizin herhangi bir sağlık sorunu, reçetesi veya raporu olduğunda uzaktan sağlık hizmeti verilmesi ile birlikte bu merkezlerden hizmet almalarını sağlayacağız. Gerektiğinde bu hastalar için hastane randevuları dahil tüm prosedürler takip edilecek. kişinin sağlık sorunu varsa o birimi arayacak. O birim gerektiğinde hastayı evine götürecek. Hastaneyi ziyaret edecek ve gerektiğinde hastanede refakat edebilecek. Bu uygulama daha yeni başlıyor.”

“8 ila 10 bin aile hekimi bu projede yer alacak”

Sağlık Bakanı, 3 ilde pilot uygulama ile yürütülen Aile Diş Hekimliği Uygulamasının Türkiye genelinde uygulanacağını hatırlattı.

Koca, “Yaklaşık 10 bin kişiye bir aile diş hekimi olmasını planladık. Yaklaşık 8 ila 10 bin aile diş hekimi bu projede yer alacak. Şu anda ülkemizde görev yapan diş hekimlerimize ilave olarak yeni alımlar yaparak bu sayıyı tamamlamayı hedefliyoruz. Bu alan.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu