Sağlık

DSÖ’de kış öncesi korona endişesi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önümüzdeki kış sezonunda koronavirüs vakalarında küresel bir artışa ilişkin endişelerin bulunduğunu bildirdi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çarşamba günü çevrimiçi olarak düzenlenen basın toplantısında dünya genelinde korona vakalarındaki artışa ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Tedros burada yaptığı açıklamada, vaka sayılarının ülkelere göre tam olarak raporlanmaması nedeniyle mevcut enfeksiyon seviyelerine ilişkin sınırlı veri elde edildiğini belirtti.

Ancak eldeki sınırlı bilgiler ışığında bile Kovid-19 vakalarında gözle görülür bir artış tespit edildiğini vurgulayan Tedros, “Kış mevsimi yaklaştıkça kuzey yarımkürede Kovid-19 vakalarında endişe verici eğilimler görmeye devam ediyoruz. “


DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom vakaların artmasından endişe duyuyor. Fotoğraf: Esa Alexander/REUTERS

Yeni varyant ve alt varyantlar yayılıyor

Şu anda dünya çapında tek bir dominant virüs varyantı olmamasına rağmen Omikron alt varyantı EG.5’in yükselişte olduğunu belirten Tedros, yüksek oranda mutasyona uğramış BA.2.86 alt varyantının neden olduğu bazı olayların da 11 ülkede tespit edildiğini söyledi.

DSÖ Lideri, tespit edilen varyantların “bulaşıcılıklarını ve potansiyel etkilerini değerlendirmek için yakından izlendiğini” ekledi.

Öte yandan DSÖ Pandemi Korona Program Lideri Maria Van Kerkhove, ön verilerin mevcut korona aşılarının söz konusu varyantlara karşı yeterli koruma sağladığını gösterdiğini belirtti.

DSÖ Lideri Tedros, hatırlatma aşısını yaptırmayan risk grubundaki bireylerden daha fazla endişe duyduklarını söyledi.


Yoğun bakımda korona vakası (Arşiv)Fotoğraf: Ng Han Guan/AP/picture Alliance

“Salgının kalıcı olduğunu gösteriyor”

Tedros, korona enfeksiyonu nedeniyle hastaneye başvuru ve ölümlerdeki artışın, bu salgının “kalıcı olduğunu ve bununla mücadele için kalıcı araçlara ihtiyaç duyulduğunu” ortaya koyduğunu söyledi.

Tedros, şu anda Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgelerinde korona ölümlerinin arttığını, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde ise hastaneye yatışların ve yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranlarının arttığını kaydetti.

“Şu anda yüz binlerce kişinin korona nedeniyle hastaneye kaldırıldığını tahmin ediyoruz” diyen Van Kerkhove, bu durumun yaklaşan kış mevsimi nedeniyle endişeleri artırdığını sözlerine ekledi. Van Kerkhove, soğuk kış mevsiminde daha fazla insanın kapalı alanlarda daha uzun süre vakit geçirdiğini belirterek, “Bu, korona gibi hava yoluyla bulaşan virüsler için ortam sağlıyor.”

Uzman, grip ve RSV virüslerinin bu dönemlerde daha fazla yayıldığına dikkat çekerek, test ve aşının önemine vurgu yaptı.

Almanya 14 milyon doz aşı stokluyor

Öte yandan kış ve sonbahar aylarında olası vaka artışına rağmen Almanya’da aşı stokları artırılıyor. Hükümet, yeni varyantlara uyarlanmış yaklaşık 14 milyon doz koronavirüs aşısını hazır tutma kararı aldı.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, aşı üreticisi Biontech’ten sipariş edilen aşıların eylül-kasım ayları arasında teslim edileceği belirtildi.


Aşıların yeni varyantlara karşı koruma sağlaması bekleniyor. Fotoğraf: Marwan Naamani/dpa/picture Alliance

Açıklamada, söz konusu aşıların Omikron alt değişkeni XBB.1.5’e karşı özel olarak uyarlandığı ve halihazırda dolaşımda olan virüs varyantlarına karşı daha iyi koruma sağlamasının beklendiği belirtildi. Bakanlık, ilk sevkiyatın 18 Eylül itibarıyla doktor muayenehanelerine ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Ayrıca Novavax’ın ürettiği yeni varyantlara göre uyarlanan yaklaşık 10 milyon doz aşının da Avrupa Komisyonu’nun onayına bağlı olarak önümüzdeki aylarda teslim edilmesi bekleniyor.

Almanya’da halk sağlığından sorumlu Robert Koch Enstitüsü (RKI) ülkede son aylarda Kovid vakalarının arttığını açıkladı. 7-13 Ağustos tarihleri ​​arasında 2 bin 425 Kovid vakasının kaydedildiğini bildiren RKI, bunun vaka sayısının beş hafta öncesine göre iki katına çıktığını gösterdiğini açıkladı.

AFP/TY,BÖ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu