Haber

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Konakoviç, Bakan Fidan ile ortak basın toplantısında konuştu

Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları hakkında şunları söyledi: “Bugün Hamas’ı yok etme adına hastanelere, okullara saldırmak ve sivilleri öldürmek kesinlikle kabul edilemez.” söz konusu.

Konakoviç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Konakoviç, Balkanlar ve Bosna Hersek’teki gelişmeleri takip eden Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, Türkiye’yi “dost ve kardeş bir ülke” olarak gördüğünü belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişmeye açık olduğunu kaydeden Konakoviç, ticari ilişkilerin son yıllarda en yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti.

Konakoviç, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki tarihi ilişkilere dikkat çekerek, ekonomik bağlantıların güçlendirilmesinin önemine değindi.

Bir önceki Türkiye ziyaretinde Avrupa Birliği’nin (AB) Bosna Hersek’ten talep ettiği reformları anlattığını hatırlatan Konakoviç, ülkesinin Avrupa entegrasyonu yolunda ivme kazandığını belirtti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremine değinen Konakovic, Türkiye’nin bu zor durumu kararlılıkla aştığını ifade etti.

Bosna Savaşı sırasında ülkesini korumaya çalıştığını belirten Konakoviç, “Birleşmiş Milletler’in (BM) koruması altındaki bir bölgede, Srebrenica’da büyük bir soykırım işlendi.” dedi.

“Sivillerin öldürülmesi kabul edilemez”

Konakoviç, Bosna’da yaşananlara benzer görüntülerin Ukrayna ve Gazze’de de yaşandığına dikkat çekerek, “Bugün Hamas’ı yok etme adına hastanelere, okullara saldırmak, sivilleri öldürmek kesinlikle kabul edilemez.” Bu kelimeyi kullandı.

İki devletli çözümün aranması gerektiğini vurgulayan Konakoviç, “Türkiye’ye hem bölgeye hem de Bosna Hersek’e yaptığı tüm katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.” söz konusu.

Konakoviç, eski Yugoslavya ülkelerinin bulunduğu bölgede barış ve güvenliğin öncelikli konular olduğuna dikkat çekerek, bunun ekonomi açısından önemine değindi.

Saraybosna-Belgrad karayolu

Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkileri geliştirmek için Ankara’ya geldiğini anlatan Konakoviç, “Bildiğiniz gibi Saraybosna-Belgrad otoyolu en büyük projelerden biri. Sayın Cumhurbaşkanımızdan büyük destek aldık, kendisinden aldık. Türk bankaları ve bu bizim için çok önemli.” değerlendirmesini yaptı.

Konakoviç, bu konuyu Bosna Hersek’in iki yanından biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (SC) Lideri Milorad Dodik ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüştüğünü ve proje için onların desteğini aldığını söyledi.

Boşnakların İstanbul Havalimanı’nı sıklıkla kullandığının altını çizen Konakovic, Türkiye’den ülkesine çok sayıda ziyaretçinin geldiğini kaydetti.

Konakoviç, konuşmasının sonunda Bakan Fidan’ı Bosna Hersek’e davet etti.

haber-camoluk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu