Ekonomi

Türkiye’nin ilk yerli yüksek hızlı metrosu tanıtıldı

İstanbul Havalimanı Hattı üzerindeki yüksek hızlı metronun yerli üretim projesinin tanıtım töreni çarşamba günü başkent Ankara’da gerçekleştirildi.

Türk ve Çinli firmaların ortak projesi ile Türkiye’nin ilk ve en hızlı sürücüsüz yüksek hızlı metrosu üretilecek.

İstanbul Havalimanı Hattı, şu anda şehir merkezini yeni havalimanına bağlayan Türkiye’nin ilk yüksek hızlı metro hattı olarak çalışıyor.

Günde 800 bin yolcu seyahat edebilen hat, seyahat süresini yarım saatin altına indiriyor. Metro, elektrikli lokomotifler konusunda uzmanlaşmış Çinli bir şirket olan CRRC Zhuzhou Locomotive Limited Company (CRRC ZELC) tarafından geliştirildi. Metro, saatte 120 kilometre tasarım hızına ve maksimum 1.100 kişilik yolcu kapasitesine sahiptir. 40 vagondan oluşan projenin ilk etabı 22 Ocak’ta hizmete açıldı.

CRRC-MNG Şirketi, Çin’in önerdiği Üretim ve Yol Girişimi’ne yanıt olarak CRRC ZELC ve Türkiye MNG Grubu tarafından 2013 yılında ortaklaşa kurulmuştur.

Yerli üretim projesi sayesinde 10’dan fazla Türk firması CRRC-MNG ile güçlerini birleştirerek daha fazla yerli metro vagonu üretecek. Proje yüzde 60 yerelleşme oranını hedeflerken, bu Türk işçileri için daha fazla istihdam ve uzmanlık ve Türkiye’nin demiryolu yük sanayi zinciri için daha fazla gelişme anlamına geliyor.

Projede yer alanlar heyecanlarını ve memnuniyetlerini paylaştılar.

SES 1 (Türkçe): VOLKAN YALÇIN, CRRC-MNG çalışanı:

“CRRC-MNG firmasında kaynak atölyesinde çalışıyorum. Çinli meslektaşlarımdan kaynak öğrendim. Sertifika almam için beni kursa gönderdiler. Kurstan alüminyum kaynakçı sertifikası aldım. Kursa girdiğimde çok mutlu oluyorum. eşim ve çocuklarımla metroya gidip bir tur atıyoruz. Çinli arkadaşlar ve yöneticilerden çok memnunuz, birlikte çalışıyoruz.”

SES 2 (Çince): QIN BO, CRRC-MNG Kurumsal Yönetim Departmanı Başkanı:

“Şirketimiz son 10 yılda Ankara, İzmir, İstanbul ve diğer şehirlere 400’den fazla metro tedarik ederek şehir içi trafik yoğunluğunun azaltılmasına katkıda bulunmuştur. Şirketimiz kuruluşundan bu yana bölge halkına 200’den fazla istihdam yaratmıştır. .”

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Ankara’dan bildiriyor.(XHTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu