Ekonomi

Teknoloji devleri, yapay zeka patlamasıyla bulut birimlerinin satışlarının arttığını görüyor

Teknolojinin ağır topları Amazon.com (NASDAQ:AMZN), Microsoft (NASDAQ:MSFT) ve Alphabet (NASDAQ:GOOGL) geçtiğimiz günlerde bulut bilişim bölümlerinde beklentileri aşan satışlar bildirerek yapay zeka (AI) tarafından beslenen güçlü bir talebin sinyalini verdi. Bulut altyapısındaki 270 milyar dolar değerindeki bu artış, yapay zeka yatırımlarının karşılığını almaya başladığını ve bu hisse senetlerinin teknolojinin potansiyeli nedeniyle rekor seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Geçen yıl yaşanan maliyet düşürme döneminin ardından birçok büyük şirket bulut bilişime yatırımlarına yeniden başladı. Amazon’un bulut kolu AWS, Ocak-Mart döneminde %17’lik bir büyüme kaydederek %15’lik beklentiyi aştı ve ilk kez yıllık 100 milyar $’a ulaştı. Microsoft’un Azure ve Google Cloud da yılın ilk üç ayında sırasıyla %31 ve %28’lik büyüme oranlarıyla güçlü bir performans sergiledi.

Analistler ve yöneticiler bu büyümeyi kısmen yapay zekanın katkısına bağlıyor. D.A. Davidson & Co analisti Gil Luria, yapay zekanın sadece büyümeye katkıda bulunmadığını, aynı zamanda genel bulut harcamalarının da arttığını belirtti. COVID-19 salgını sırasında, işletmeler çevrimiçi ortama geçtikçe bulut hizmetlerine olan talep arttı ve büyüme oranları daha önce %60’a kadar ulaştı.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, Fortune 500 şirketlerinin %65’inden fazlasının Azure OpenAI Hizmetini kullanmasıyla birlikte Azure AI müşterilerinin sayısının ve ortalama harcamalarının arttığını vurguladı. Yapay zeka hizmetleri Azure’un büyümesine yüzde 7 puan ekleyerek bir önceki çeyreğe göre artış gösterdi.

Alphabet CEO’su Sundar Pichai, finanse edilen jeneratif yapay zeka girişimlerinin %60’ından fazlasının ve jeneratif yapay zeka tek boynuzlu atlarının yaklaşık %90’ının Google Cloud’u kullandığını bildirdi. Bu istatistikler şirketin geçen haftaki kazanç çağrısı sırasında paylaşıldı.

Sektörün yapay zekayı benimsemesi ve yeni işlevlerin müşteriler tarafından hızla edinilmesi çok önemli olmuştur. RBC Capital Markets analisti Rishi Jaluria, BT harcamalarının hiper ölçekleyiciler tarafından sunulanlar da dahil olmak üzere büyük platformlara doğru giderek daha fazla konsolide olmasıyla birlikte, iş yüklerinin buluta devam eden ve kaçınılmaz göçüne dikkat çekti. Bu bulut sağlayıcıları genellikle kapsamlı veri merkezi ağlarına ve geniş bir hizmet yelpazesine sahip olduklarından kapsamlı iş yükü desteği için caziptirler.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu