Haber

Son dakika! 10 ili etkileyen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 894’e yükseldi.

Kahramanmaraş ‘nın Pazarcık ilçesinde dün saat 07.7’de 4.17’de; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde deprem meydana gelirken, Gaziantep’te 6.4 ve 6.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

DEPREM 10 İLDE YIKIMA NEDEN OLDU

7.7 büyüklüğündeki sarsıntının ardından saat 13.24 sıralarında bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde olan depremin büyüklüğü 7.6 olarak kaydedildi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da yıkıma neden oldu.

CAN KAYBI 5 BİN 894’E ÇIKTI

Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 10 ili etkileyen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Her bir vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Oktay, bunun acısını yürekten hissettiklerini söyledi. Şimdiye kadar 5 bin 894 vatandaşın depremde hayatını kaybettiğini kaydeden Oktay, yakınlarına başsağlığı ve hayatını kaybedenlere rahmet diledi. Deprem bölgelerindeki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Oktay, 34 bin 810 yaralı olduğunu, 5 bin 775 binanın yıkıldığını, 8 binin enkazdan kurtarıldığını kaydetti.

TÜM BİRİMLERDEN 60 BİN 218 KİŞİ SAHADA

Deprem bölgesinde 4 bin 794 iş makinesinin bulunduğunu, arama kurtarma ekiplerine yabancı ülkelerden 3 bin 251 kişinin katıldığını belirten Oktay, yurt dışından 2 bin 400 civarında arama kurtarma görevlisinin geleceğini söyledi. Oktay, Türkiye’den bölgeye 1500’e yakın ilave arama kurtarma ekibi göndereceklerini bildirdi. Tüm birimlerden toplam 60 bin 218 kişinin sahada görevlendirildiğini belirten Oktay, “Bütün arkadaşlarımız gece gündüz 24 saat esasına göre sahada çalışmalarını sürdürüyor.” söz konusu.

Oktay, Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma ekiplerinin, Milli Savunma Bakanlığının ve ilgili tüm birimlerin bölgede olduğunu bildirdi. Bölgede 750 civarında vinç bulunduğunu kaydeden Oktay, bunların arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını önemli ölçüde kolaylaştırdığını vurguladı. Oktay, deprem bölgesinde toplam 4 bin 794 aracın konuşlandırıldığını söyledi.

“HELİKOPTERLER GECE ÇALIŞMALARINA DEVAM ETMEKTEDİR”

Tüm havalimanlarının kullanılmaya başlandığını belirten Oktay, özellikle Adana Havalimanı’nın lojistik anlamda çalışmaları hızlandırdığının altını çizdi. Oktay, bugün 36 helikopter ve çok sayıda uçağın bölgede olduğunu, sadece şok bölgelerinde değil havadan da çalışmaların yapıldığını, gece görüşlü 16-17 helikopterin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

“31 VALİ VE 70’İN ÜZERİNDE VALİ YETKİLİ ATANDI”

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Afet bölgelerine 31 vali ve 70’in üzerinde kaymakam atanmıştır. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı toplam 88 hava unsuru ile işçiler görev yapmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye malzeme ve işçi ve teçhizat sevkiyatı için hava köprüsü kurularak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına 9, Sahil Güvenlik Komutanlığına 1 olmak üzere toplam 10 gemi görevlendirildi. bölgeye işçi, ekipman sevkiyatı ve tahliye için sevk edildi.Ayrıca tahliye için görevlendirilen TCG İskenderun gemisi İskenderun’daki İsdemir Limanı’na geldi ve yaralı vatandaşları gemiye kabul etti.”

100 MİLYAR LİRALIK KAYNAK ATANDI

Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta kurumlara 100 milyar liralık kaynak ayrıldı. Sağlıkta bölgeye 1.000’e yakın ambulans, 241 UMKE ekibi ve 2 ambulans olmak üzere toplam 5 bin sağlık çalışanı sevk edilirken, ekipman ve işçi nakillerinde TSK’ya ait gemi, uçak ve helikopterler görev alıyor.

YARALILAR BAŞKA ŞEHİRLERE SEVK EDİLİYOR

Enkaz altından çıkarılan yaralılar, bölgedeki ilk müdahalelerinin ardından Mersin, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yurdumuzun diğer bölgelerindeki hastanelere sevk edilerek tedavi ediliyor.

OKULLAR TATİL

Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat’a kadar, afet bölgesindeki okullarda ise 20 Şubat’a kadar ortaokullara eğitim verildi. Tüm uygun kamu binaları mağdurların barınma ihtiyaçları için tahsis edilmiştir.

10 ilde olağanüstü hal ilan edildi

Depremin meydana geldiği 10 il genel hayatı etkileyen afet bölgesi ilan edildi. Arama kurtarma faaliyetleri ve müteakip çalışmaların hızlı bir şekilde yürütülebilmesi için İnanılmaz Devlet kararı alındı. 10 ilde OHAL 3 ay sürecek.

13 MİLYON VATANDAŞ ETKİLENDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden 13 buçuk milyon vatandaşın etkilendiğini belirterek, “Yaşadığımız süreç, son yüzyılda yaşadığımız en büyük felaket. Ocaklarımıza yangın düştü, bu acının tarifi olmaz -400 karayolundan denetimli olarak sağladık.Davamız vatandaşlarımızın mümkün olduğunca D-400 karayolunda trafiğe çıkmamasıdır.Gerekirse öncelik vermelerini rica ederiz. Bu yolun açılmasıyla birlikte tüm bölgede hem Maraş, hem Kilis hem de Urfa bölgelerine yardım sürecini hızlandıracağız. Otoyoldan vermeye başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA 941 BİNA YIKILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesindeki son durumu anlatarak, “Sahada olmayan grup yok. Oluşan aksaklıklar nedeniyle bulundukları yerden deprem bölgesine gelmeleri biraz zaman aldı. hava şartlarına göre.Türkiye’den ve yurtdışından birçok ekip görev başında.Kahramanmaraş’ta tespit edebildiğimiz 941 bina tamamen yıkıldı.Şu ana kadar 600 hemşehrimizi toprağa verdik.Millet, tüm arama kurtarma çalışmalarımız Ekipler enkaz altında kalan vatandaşlarımızı oradan canlı olarak kurtarmak için var gücüyle çalışıyor.” dedi.

BAĞIŞ ÇAĞRISI

Vatandaşlara ve iş dünyasına da bağış çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Depremin yaralarını sarmak isteyen vatandaşlarımızı ve iş dünyamızı AFAD hesaplarına bağışta bulunmaya davet ediyorum. Türk Lirası’na yapılan transferlerden rastgele. AFAD’ın, ülkemizin önde gelen tüm banka ve iştiraklerinin döviz hesapları ve döviz hesapları için ücret talep edilmeyecektir.” söz konusu.

BAKAN KASAPOĞLU TESİSLERİN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

gençlik ve SporBakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu da deprem bölgelerinde vatandaşların hizmetinde olan bakanlık tesislerinin listesini sosyal medya hesabından paylaştı.

kure-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu