Haber

İran, Basra Körfezi’nde deniz ittifakı kurmayı planlıyor

İran’ın Suudi Arabistan ve aralarında Hindistan ve Pakistan’ın da yer alacağı diğer üç Körfez ülkesiyle Basra Körfezi’nde deniz ittifakı kurmayı planladığı haberine Çin ve ABD’den farklı tepkiler geldi.

Pekin, İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Shahram Irani’nin planlandığını iddia ettiği ittifakı “küresel barış ve enerji güvenliğine katkı sağlayacağı” olarak değerlendirirken, Washington tarafı “mantığa aykırı” yorumunu yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Vinbin, Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Basra Körfezi’nde güvenlik ve istikrarın sağlanmasının küresel barış için “hayati” olduğunu belirterek, “Çin, bölge ülkelerinin aralarındaki anlaşmazlıkları diyalog ve barış yoluyla çözmeleri için destek veriyor. istişare ve iyi komşuluk ilişkileri kurun.” dedi.

Çin’in de bölge ülkelerinin dayanışma içinde kalkınmasından ve kendi geleceklerine yön vermesinden yana olduğunu vurgulayan Wang, bölgedeki istikrarın küresel ekonomik büyümeye ve enerji arz güvenliğine katkı sağlayacağını kaydetti.

Basra Körfezi ve çevresinde faaliyet gösteren ABD Donanması 5. Filo sözcüsü Tim Hawkins, “Breaking Defence” internet sitesine yaptığı açıklamada, “Bölgesel istikrarsızlığın bir numaralı nedeni olan İran, güvenliği için bir deniz güvenlik ittifakı kuracağını iddia ediyor. tehdit ettiği sular,” dedi Tim Hawkins. karşı.” tabirini kullanmıştır.

İran’ın sadece son iki yılda uluslararası bayraklı 15 ticaret gemisine saldırıp gözaltına aldığını kaydeden Hawkins, “Söz önemli değil. Bu nedenle ortaklarımızla birlikte Hürmüz Boğazı çevresindeki savunma kapasitesini güçlendiriyoruz” dedi. söz konusu.

İttifak argümanına ilişkin konuşan İranlı komutan 3 Haziran’da, “Bölgedeki ülkeler bugün ancak işbirliğinin bölgeye barış getirebileceğini anladılar” dedi. değerlendirmesini yapmıştı.

ABD’nin Ortadoğu’daki etkisinin azaldığı bir dönemde, bölgenin en büyük enerji ithalatçısı olan Çin’in etkisi artıyor.

Suudi Arabistan ve İran, Çin’in arabuluculuğunda Pekin’de yaptıkları görüşmelerin ardından 10 Mart’ta diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı aldı.

haberkumlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu