Haber

BM Genel Sekreteri Guterres: “Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yenilenmesinin kritik öneme sahip olduğunun altını çiziyorum”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile başkent Kiev’de düzenlediği ortak basın toplantısında, “Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yenilenmesinin kritik öneme sahip olduğunun altını çiziyorum.”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve bir BM heyeti Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşen Guterres, düzenlediği ortak basın toplantısında değerli açıklamalarda bulundu. Guterres, Ukrayna tahılının Türkiye’nin arabuluculuğunda İstanbul’da Karadeniz üzerinden ihracına ilişkin 22 Temmuz’da imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’nın bitmek üzere olduğunu belirterek, anlaşmanın uzatılması çağrısında bulundu. Anlaşmanın küresel gıda fiyatları ve güvenliği açısından çok değerli olduğunu belirten Guterres, “18 Mart’ta süresi dolacak olan Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yenilenmesinin kritik önem taşıdığının altını çiziyorum. Bir kez daha vurgulamak istiyorum. yine” dedi.

“BM ile Karadeniz Tahıl Girişimi’ni güçlendirebiliriz”

Ukrayna Devlet Lideri Zelenskiy, Rusya’nın işgalinin ardından üçüncü kez Kiev’e gelen Guterres ve BM heyetine teşekkür etti. Guterres’le aynı fikirde olduğunu ve anlaşmanın uzatılmasının tüm dünya için hayati önem taşıdığını belirten Zelenskiy, “Bugün Karadeniz Tahıl Girişimi’nin 18 Mart’tan sonra uzatılmasının tüm dünya için kritik bir gereklilik olduğu konusunda anlaştık. Çabalarımıza verdiği sürekli destek için ona teşekkür etmek istiyorum. Karadeniz Tahıl Girişimi’ni özellikle BM ile güçlendirebileceğimize eminim. Bu, küresel gıda güvenliğini sağlayacaktır” dedi.

Guterres ile yaptığı görüşmede Rusya’nın işgallerinin ardından Ukrayna’nın yeniden inşasının da ele alındığını kaydeden Zelenskiy, “Kiev’de yeniden barış ve uluslararası güvenliğin nasıl tesis edileceğini konuşuyor olmamız çok önemli.” – Kiev

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu