Ekonomi

Türkiye, kripto şirketlerine lisans ve şirket zorunluluğu getiriyor

Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan kripto varlık düzenlemesine ilişkin Bloomberg’in elde ettiği çalışmalara göre, Türkiye’de kurulu şirketlerin kendi inisiyatifleriyle yabancı platformlarda hesap açmasının önünde herhangi bir engel bulunmuyor.

İlk düzenlemenin ardından atılacak adımlarla, diğer finansal kuruluşlara benzer şekilde kripto varlık hizmet sağlayıcıları için de baz sermaye kuralı getirilecek. Bu rakam henüz net değil ancak hükümet, “kurumların yürüttükleri faaliyetlerin önemine uygun bir sermaye yapısına sahip olmaları gerektiği” fikrinden yola çıkarak sermaye tabanını yüksek tutmaya hazırlanıyor.

SPK yetki alacak

Yeni maddeyle Türkiye, şirketlerin denetimi konusunda Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yetki verecek. Bu kapsamda platformların işleyiş kurallarını, organizasyon yapılarını, sermayesini, bilgi sistemlerini, yönetici ve çalışanlarını belirlemeye konsey yetkili olacak. Ayrıca platformların bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılarının çalışma koşullarına uygunluğu konusunda da inceleme süreci gerçekleştirilecek. Bu konuda atılacak adımların ikincil düzenlemelerle belirlenmesi amaçlanıyor.

Halihazırda platformlar bireysel yatırımcıların korunması açısından herhangi bir düzenlemeye tabi değildir. Önerilen yasayla birlikte müşterilerin ve kripto varlık platformlarının belirli temel unsurları içeren bir sözleşme imzalaması zorunlu olacak. Kurumların müşterilerine karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya ortadan kaldıran her türlü sözleşme maddesi geçersiz sayılacaktır.

Madde ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yayın, duyuru, reklam ve duyuruları ile her türlü ticari iletişimlerine ilişkin standartlar da belirlenecek. Amaç, abartılı vaatlerle yatırımcıların yanıltılmasının önüne geçmek olacak.

Vergilendirme çalışması yapılacak

Hükümet ayrıca kripto varlıklarından elde edilen faydaların vergilendirilmesine yönelik bir dizi kural da getirecek. Nasıl ki hisse senedi ve yatırım fonu gibi finansal araçlar bir vergilendirme rejimine tabiyse, kripto varlıkların alım satımından elde edilen gelirler de benzer yöntemlerle vergilendirilecek. Bu amaçla vergi kanunları üzerinde çalışmalar yapılacaktır.

Halihazırda pek çok kripto varlık platformlarda listeleniyor. Yapılacak düzenlemede, söz konusu platformlarda işlenecek varlıkların belirlenmesine ilişkin yazılı bir prosedür oluşturulması gerekecek. Bu sayede platformların listeleyeceği varlıklar konusunda daha seçici olması amaçlanıyor. Bu konuda yetkili kurum SPK olacaktır.

Kanunla getirilecek bir diğer kural ise platformlarda olası piyasayı bozucu süreçlerin tespit edilmesi ve engellenmesi amacıyla izleme sistemi kurma zorunluluğu olacak.

Kripto varlık platformlarıyla ilgili risklerden biri de yatırımcıların platformlardaki varlıklarının korunmasıdır. Bu çerçevede yapılacak ek düzenlemelerle müşterilerin kendi cüzdanlarında tutmak istemedikleri varlık ve nakitlerin, nitelikleri belirlenecek taraflarca platformlar dışında tutulması formülüne odaklanılıyor. Ayrıca suiistimallere ilişkin belirlenecek yaptırımların klasik finansal araçlardan az olmaması, hatta daha sert cezaların uygulanması gerektiği vurgulanıyor.

Hükümet, kripto düzenlemesine ilişkin son çalışmasını geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleştirdi. SPK, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Mali Kabahatleri Araştırma Kurulu’nun (MASAK) yanı sıra banka yöneticileri ve kripto varlık hizmeti veren şirketlerin katıldığı toplantının sonuçları, 2019’da ele alındı. Ekonomik Uyum Konseyi toplantısı bugün yapıldı. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu