Haber

Rusların ölüm makinesi Wagner ne kadar maaş alıyor?

Rusya’da başlayarak Wagner İsyan her geçen dakika daha da güçleniyor. İki tarafın da yaptığı açıklamalarla tansiyon yükselmeye devam ediyor. Muhtemelen birçok insan bunu ilk kez duyuyor. Wagner paralı askerler Putin’e darbe girişiminde bulunuyor. Wagner grubunun kurucusu Prigojin ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in yakın zamana kadar samimi olduğu biliniyor.

BİR WAGNER MERCO NE KADAR ALIR?

Putin’e karşı silahlı darbe girişimi başlattı Wagner paralı askerlerin çıkarları da sorgulanıyortir. Rusya’nın karanlık paralı ordusu olarak da bilinen Wagner paralı askerleri aylık 100 bin ruble (1700 dolar) 43 bin TL maaş alıyor. Bu, Rusya’daki aylık ortalama kârın neredeyse iki katına tekabül ediyor.

WAGNER’İN KALP İkramiyesi

Ayrıca bu paralı askerler savaşta üstün başarı gösterirlerse, “Cesaret Bonusu”almaya hak kazanırlar.

ÖLEN WAGNER ASKERİNİN AİLESİNE TAZMİNAT

Wagner askeri ölürse ailelerine 80 bin dolar (2 milyon lira) tazminat ödeniyor. Ayrıca cezaevinden çıkıp paralı asker olan hükümlüler altı aylık sözleşmeden sağ çıkarsa kalan hapis cezaları affedilir.

DÜNYA WAGNER’I BİLİR

2014 yılında kurulduğunda Afrika ve Orta Doğu’da faaliyet gösteren ve 5.000 civarında savaşçısı olduğu düşünülen gizli bir örgüt olan Wagner, o zamandan bu yana önemli ölçüde büyüdü.

Ukrayna-Rusya ihtilafına ilk olarak 2014 yılında Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı yasa dışı ilhakı ile dahil olan Wagner, bu adımla adını dünya çapında duyurdu.

Rus-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bir aydan biraz daha uzun bir süre sonra, Wagner’in paralı askerleri 28 Mart 2022’de Ukrayna’da konuşlandırıldı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’ne göre Ukrayna’daki askerlerinin yaklaşık yüzde 80’i cezaevlerinden çekilirken, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut kentini ele geçirmesinde Wagner Grubu’nun etkili olduğu söylendi.

Öte yandan, bu tür özel askeri şirketler (PMC) Rus maddelerine göre yasa dışı iken, kümelenme PMC faaliyetlerine katılarak teknik olarak Rus maddelerini ihlal etmektedir.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İrtibat Koordinatörü John Kirby de Wagner’in Ukrayna’da kullanılmak üzere Kuzey Kore’den silah satın aldığını belirtti.

AFRİKA’DAN ORTA DOĞU’YA UZANIYOR

Wagner grubunun Mali, Madagaskar, Mozambik, Sudan, Burkina Faso, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde de faaliyet gösterdiği kaydediliyor.

ABD Askeri Akademisi’nin West Point’teki Terörle Mücadele Merkezi’nin raporlarına göre, Wagner grubu Ukrayna dışında bölgesel çatışmalara katıldı ve Rusya’nın nüfuzunu genişlettiği birçok Afrika ve Orta Doğu ülkesinde de faaliyet gösterdi.

diğer taraftan Wagner grubu, Suriye iç savaşında Esad yönetimini desteklemek için 2015 yılında asker göndermişti.

LİBYA

Ülkenin doğusundaki silahlı kuvvetlerin lideri Halife Haftar’ın güçlerini destekleyen Wagner grubuna bağlı paralı askerler de bulunuyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki elmas madenlerini korumak için davet edilen Wagner grubunun, Sudan’daki altın madenlerinin güvenliğini sağladığı düşünülüyor. Mali hükümeti ise ülkedeki silahlı gruplara karşı Wagner grubunu kullanıyor.

Stratejik ve Ülkelerarası Araştırmalar Merkezi’nden Wagner Grubu uzmanı Catrina Doxsee, Wagner grubunun ABD yaptırımları gibi mali cezalara açık olan ülkeleri finanse etmek için doğal kaynaklar sağladığını öne sürdü. MWagner’in altın madenciliği ve kaçakçılığıyla da uğraştığını kaydeden Doxsee, bu tekniklerle Batı yaptırımlarının etkisini azaltmaya çalıştığını söyledi.

Savaş suçları ve insan hakları ihlalleri iddialarıyla da gündemde.

Öte yandan birçok ülkede faaliyet gösteren Wagner çetelerinin savaş suçları ve insan hakları ihlalleri işledikleri tezi de gündemde.

Ocak ayında bir paralı askeri terk ettikten sonra Norveç’e sığınan eski bir komutan, Ukrayna’da savaş kabahatlerine tanık olduğunu iddia etti.

Ukraynalı savcılar, üç Wagner Grubu paralı askerinin Nisan 2022’de Rus birlikleriyle birlikte Kiev yakınlarında sivilleri öldürdüğünü ve işkence yaptığını iddia ediyor.

Ayrıca Alman istihbaratı, Mart 2022’de Wagner çetelerinin Buça’da sivilleri katletmiş olabileceğini duyurdu.

Tecavüz ve Hırsızlık!

NE OLDU?

Wagner’in kurucusu Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırmakla suçladı ve misilleme yapmakla tehdit etti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açtı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Wagner’in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddialar yalanlandı.

 

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu