Haber

Petrol fiyatları son 4 ayın zirvesinde! Akaryakıta yeni zam

Vergi artışları, petrol fiyatları ve dövizdeki yükselişle birlikte akaryakıt fiyatları hızlı yükseliş gösterdi. Peş peşe yapılan zamların ardından hem fuel oil hem de motorinin fiyatı 36 lirayı geçti. OPEC+ ülkelerinin yaptığı kesintilerle petrol fiyatları son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişme önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyabilir.

BRENT PETROL 86 DOLARI AŞTI

OPEC+, dört ayın en yüksek seviyesinde seyreden kesintilerle petrol primlerini artırdı. Petrol fiyatları, önde gelen üreticiler Suudi Arabistan ve Rusya’nın küresel piyasaları daha da sıkılaştırmak ve fiyatları desteklemek için arzı bir ay daha düşük tutma sözü vermesinin ardından primlerini Nisan ortasından bu yana en yüksek seviyelerine çıkardı. Brent ham petrol vadeli işlemleri Asya seansında 25 sent artışla varil başına 86.49$’a yükselirken, ABD Batı Teksas (WTI) ham petrolü %0.3 artışla varil başına 83.05$’a yükseldi. Her iki sözleşme de geçen hafta art arda altıncı haftalık karını açıklayarak Aralık 2021’den Ocak 2022’ye kadar en uzun ilgi serisini yakaladı.

ARABİSTAN’DAN GÜNLÜK 1 MİLYON VARİL KESİM

Son haftalarda fiyatları destekleyen faktörler arasında ABD’nin faiz artırımlarını azaltması olasılığı, OPEC+ arzındaki düşüş ve feci bir ikinci çeyreğin ardından dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’deki petrol talebini artıracak teşvik umutları yer alıyor. Dünyanın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan Perşembe günü, günde 1 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini Eylül ayının sonuna kadar uzattı ve bunun daha da uzatılabileceğini veya derinleştirilebileceğini ekledi. Krallığın Eylül ayı üretimi 9 milyon varil civarında olacak.

YAKITTA YENİ ARTIŞ KAPIDA

Akaryakıt fiyatları, döviz kuru ve ülkeler arasındaki petrol fiyatlarındaki değişimlere göre belirlenmektedir. Günlerdir 27 lira sınırında hareket eden yüksek dolar kuru ve brent petrolün 86 dolara yükselmesiyle birlikte akaryakıtta yeni artışlar görüldü. Petrol ve döviz kurlarında rastgele bir değişim olmazsa önümüzdeki günlerde akaryakıtta yeni zamlar gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu