Haber

Özel Bireyler 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Yeteneklerini Sergiliyor

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Keçiören Belediyesi öncülüğünde düzenlenen farkındalık programında Keçiören Belediyesi Engelli Danışma Merkezi ve Keçiören Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi öğrencileri yıl boyunca koro ve solo performanslarını sergilediler. İlçede bulunan Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu’nda düzenlenen etkinlikte engelliler, halk oyunları gösterileri ile keyifli vakit geçirdiler. Öğrenciler sertifikalarını Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’tan aldı.

Engelli bireylerin yetenekleriyle dolu dolu geçen etkinliğe Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, AK Parti Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Çakmak, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, engelli bireyler ve engelli bireylerin aileleri katıldı.

“SADECE 3 ARALIK DEĞİL, 365 GÜN…”

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok burada yaptığı konuşmada, “Yalnızca 3 Aralık’ta engelli vatandaşlarımızı anmayacağız. Bir günlük bilinçle değil, yılın 365 günü engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmalı, yanlarında olmalıyız. ‘Engelsiz Şehirler, Engelsiz Şehirler, Engelsiz Yaşam, Engelsiz Yaşam’ ilk kez kullandığımız sloganlarımızdır.’ Engelli vatandaşlarımızın ve büyüklerin büyüğünün, büyüklerin milletinin, yücelerin yücesinin iradesidir. Rahat bir yaşam hakkı engellilerimizin en temel hakkıdır. Engellilere verdiğimiz hizmetler Rabbimin indinde en büyük hizmettir. Bu kalpler, bütün dünya kalplerinden daha hoş ve yücedir.” söz konusu.

“FAALİYETLERİMİZ BİRÇOK YASAYA YÖN VERİYOR”

Engelliler için sosyal belediyecilik hizmetlerini ilk göreve başladıkları 1994 yılından bu yana sürdürdüklerini söyleyen Önder Altınok, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“1994 yılında Keçiören Belediyemiz Özel Vakfımız ile birlikte Engelliler Eğitim ve Üretim Merkezini hizmete açmıştır. 1994 yılında bakanlıklarda engelliler için uygun bir bölüm bile yoktu. Vakıf Liderimiz Saime Toptan Hanım’dır. Saime Toptan ayrıca engelli vatandaşlarımızın sorunlarını kamuoyuna duyurmak için toplantı, panel ve sempozyumlar düzenledi. Seslerini duyurdu. Yaptığımız bu çalışmalar birçok kanunun çıkarılmasına da vesile olmuştur. Engelli Üretim Merkezimizde engelli vatandaşlarımız önce eğitim alacak, sonra üretim yapacaktı. Esztergom Kalesi’mizdeki dükkânımızda bu eserleri satar, kazanca çevirirdik. Tepebaşı’nda görme engelli vatandaşlarımız için kurs merkezimiz oldu. Okumak isteyenler, okuma yazma öğrenmek isteyenler, üniversiteye hazırlanmak isteyenler. Burası vatandaşlarımızın görsel merkeziydi. Bütün bunlar engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmada değerli bir rol oynadı.”

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ ‘ASANSÖR ENGELLİ ARAÇ’ HİZMETİNİ BAŞLATTIK”

Altınok, Keçiören’de yapılan yeni binalara asansör kazandırarak engellilerin hayatını kolaylaştırdıklarını söyledi.

“Sadece 3 Aralık’ta engelli vatandaşlarımızı anmak için hayır dedik. Her birimiz birer engelli adayıyız. Bu açıdan kendi hayatımıza ve hayatımıza engelli vatandaşlarımızın gözünden bakmamız gerekiyor. Asansöre sadece beş kat ve üzeri binalarımızda ihtiyaç duyuldu. Bundan sonra 1+1 daire de olsa kat sayısı fark etmeksizin asansör zorunluluğu olacak dedik. O günden beri Keçiören’deki tüm binalara asansör zorunluluğu getirdik. Engelli vatandaşlarımız zemin katta mı yoksa birinci katta mı oturacak? Dördüncü ve beşinci katlarda oturmak onların hakkı, neden olmasın? Bakanlığımıza yazdık. ‘Bundan sonra 1+1 de olsa asansörü zorunlu hale getirelim.’ dedik. Bunu da hayata geçirdik. Engelli vatandaşlarımız hastaneye gidecek, alışveriş yapacak ya da dışarı çıkıp nefes alacak. Nasıl olur diye düşündük. Otobüsler mevcut değil, taksiler engelli kurallarına uygun değil. Bu anlamda Türkiye’de ilk kez ‘yükseltilmiş engelli aracı’ hizmetini hayata geçirdik. Araçlarımız engelli vatandaşlarımızı alıp istedikleri yere götürüyor. Sonra oradan alıp evine getiriyor.”

“YATILI ENGELLİLER EĞİTİM MERKEZİ İNŞA EDECEĞİZ”

Keçiören’de engellilerin ve ailelerinin hayatını kolaylaştıracak yeni projelere imza atacaklarının haberini veren Altınok, “Engelli vatandaşlarımız var, ardından engelli vatandaşların aileleri var. Aile, tüm hayatını çocuğuna veya engelli bireye adamıştır. Tüm hayatını onunla geçirir. Hastaneye veya özel bir güne gidemez. Bu sebeple Engelliler Günü Konuk Evi’ni açtık. Ailemiz kendisi getirmek isterse gidip engelli vatandaşımızı alıp bir süre bakıyoruz. Bu süre zarfında eğitim de veriyoruz. Çocuklarımızı burada el sanatları kursu ve müzik kursu ile büyütüyoruz. Bakanlığımızla bir protokol daha imzaladık. Yatılı Engelli Eğitim Merkezi kuracağız. Engelli vatandaşımızın ailesinin memleketine mi yoksa tatile mi gideceğine göre planlama yapacağız ve engelli vatandaşımıza yatılı olarak bakacağız. Çünkü bu faaliyetler engelli ailelerimizin de hakkı. Çocuğumuzu veya engellimizi bir haftalığına burada bırakacağız. Eğiteceğiz ve bakımını yapacağız. Sosyologlarımız, pedagoglarımız ve psikologlarımız aracılığıyla onları kültürel ve sanatsal faaliyetlere dahil edeceğiz. Subayevleri’nde bir noktada otizmli vatandaşlarımız için eğitim merkezi açacağız ve bakanlığımızla protokol imzaladık.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu