Haber

İsrail, El Halil’de sokağa çıkma yasağı uygulayarak binlerce Filistinliyi evlerinde hapsetti

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde 11 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulayarak binlerce Filistinliyi evlerine hapsetti.

Tüm dünyanın gözü 7 Ekim’den bu yana İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarındayken, İsrail işgal altındaki Batı Şeria’daki baskı ve ihlallerini giderek artırdı.

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, İsrail ordusunun Batı Şeria’nın güneyindeki El Halil şehrinin Eski Kenti’ndeki 11 mahallede bir aydan fazla süredir sokağa çıkma yasağı uyguladığını bildirdi.

B’Tselem’in saha araştırma raporuna göre, El Halil’in H2 Bölgesi’ndeki mahallelerde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonucunda dükkanlar ve işyerleri kapatıldı, yaklaşık 750 aileden oluşan binlerce kişi evlerinde hapsedildi.

İki haftalık tam sokağa çıkma yasağının ardından Ordu, 21 Ekim’den bu yana pazar, salı ve perşembe günleri sakinlerin sabah ve akşam bir saatliğine evlerinden çıkmalarına izin verdi.

Ancak evden çıkmak, İsrail ordusunun kontrol noktalarından geçmeyi ve askerlerle rekabet etmeyi gerektiriyor. Bu her zaman ayrıntılı vücut aramaları da dahil olmak üzere aşağılayıcı muameleyi içermektedir ve bölge sakinlerine ayrılan kısa sürenin büyük bir kısmı bu uygulamalarla geçirilmektedir.

H2’de sokağa çıkma yasağının yaşamı tamamen sekteye uğrattığına dikkat çekilen B’tselem raporunda, işe ya da okula gidemeyen bölge sakinlerinin akrabalarını ziyaret edemediği ve tüm işyerlerinin kapalı olduğu bölgede “yaşamak” vurgulandı. Tam bir belirsizlik içinde, ne zaman normale döneceklerini bilmeden.”

Raporda, El Halil’deki yasadışı yerleşimlerde yaşayan Yahudi yerleşimcilerin tam bir hareket özgürlüğüne sahip oldukları ve bunu yerel sakinleri taciz etmek ve mülklerine zarar vermek için kullandıkları belirtildi.

İsrail yönetiminin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve sivillere toplu ceza uyguladığına dikkat çekilen raporda şu tespitlere yer verildi:

“İsrail, uluslararası hukukta yasaklanan toplu cezalandırma teşkil eden geniş kapsamlı yöntemleri uygulamaya koymak için iç ve uluslararası dikkatin şu anda Batı Şeria’dan (Gazze) başka yöne çevrilmesi gerçeğinden yararlanıyor. Bu uygulama, İsrail’in apartheid rejiminin bir önlemidir, çoğu Hebron’da açıkça görüldü.” Rejimin ayrılmaz bir parçasıdır.”

Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşimleri

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 690 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı sayılıyor.

Batı Şeria sık sık İsrail güçlerinin ve silahlı Yahudi yerleşimcilerin savunma amaçlı baskınlarına ve saldırılarına tanık oluyor.

nurhak-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu