Haber

Deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan bölgesel kriz nedeniyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi 7 Ağustos’a kadar uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karar 9 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdi. Karara göre, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 2’nci Ekinde belirtilen esaslar çerçevesinde, kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulunan işletmeler için kısa çalışma ödeneği süresi 8 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatıldı. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bölgesel kriz, işverenlerin başvurma zorunluluğu. daha önce kısa çalışmadan yararlanan aynı işçiler ile 8 Mayıs ve öncesinde kısa çalışma uygulamasına son veren işyerlerinde aynı kuralları aşmamak kaydıyla 9 Mayıs (bu tarih dahil) tarihinden itibaren, 8 Mayıs’tan sonra kısa çalışma uygulamasına son veren işyerleri, yeni bir uygunluk tespitine gerek kalmaksızın, bitiş tarihini takip eden tarihten 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.

‘İŞSİZLİK ÖDENEĞİ DÜŞÜNÜLMEYECEK’

Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler nedeniyle bölgesel kriz nedeniyle 3 ay kısa çalışma uygulamasına geçildiği hatırlatıldı.

Bu kapsamda bugüne kadar 110 bin kişiye yaklaşık 937 milyon lira ödeme yapıldığı belirtilirken, bölgesel kriz nedeniyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinin süresinin 9 Mayıs’tan itibaren 3 ay uzatıldığı kaydedildi. 7410 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2023 yılı, böylece işverenlerin 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uygulamadan yararlanmasına izin verilmiştir.

Kısa çalışma uygulamasını uzatmak isteyen işverenlerin başvurularının e-Devlet üzerinden alınacağına değinilen açıklamada, “İlk talebi uygun görülen işverenlerin işçilerine İŞKUR tarafından uzatma ödemesi yapılacak. Rehberlik ve Teftiş Kurulu tarafından yeni bir uygunluk tespiti yapılmaksızın.” bilgiler yer aldı.

Açıklamada, daha önce ödenek başvurusunda bulunan ancak şu anda yapılan inceleme sonucunda tamamlanmayan patronların da uzatma başvurusunda bulunabilecekleri belirtildi.

Ayrıca söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararı doğrultusunda bölgesel kriz nedeniyle yapılan kısa çalışma ödemeleri işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecektir.” kelime yer aldı. (HABER MERKEZİ)

habersultanhani.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu