Haber

Çocuk Psikoloğu: Çocuğun 4 şeye ihtiyacı var

Çocuk Psikoloğu Prof. Dr. Ayşe Yalın, “Çocuğun 4 şeye ihtiyacı var: Güvene dayalı bir bağ, yeterince iyi bir ebeveyn, mizacını okuyabilme ve güvenli bir yaşam ortamı.” söz konusu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ile Türkiye Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Derneği tarafından Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi’nde “32. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Sempozyumu” düzenlendi.

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Yalın, “Değişen Dünyada Ebeveyn Olmak” başlıklı sunumunda, yetişkinlerin çocuk yetiştirirken iki bakış açısına sahip olduğunu, bunlardan birinin “Ben bir şeyler yetiştireceğim ama öyle mi olacak? tasarladın mı?” ikincisi ise “Bu mucizeyi nasıl büyüteceğim?” Olduğunu belirtti.

Çocuk yetiştirme biçimlerinin farklılaşmasının dünyanın değişmesinden kaynaklandığını belirten Yalın, tarih boyunca her kuşağın bir önceki kuşağın çocuk yetiştirme biçimini terk ettiğini vurguladı.

Yalın, “Çocuğa baktığımızda çocuk ailenin, devletin, dinin ve birçok kurumun oluşturduğu çerçevenin mirasıdır. Eğer değişim aileyi, devleti ve diğer kurumları değiştirirse çocuğun taşıyacağı miras da o olur. ilerisi de değişecek.” dedi.

Ebeveynliğin bugünkü durumunu değerlendiren Yalın, şunları söyledi:

“Her çağın bir ruhu vardır. Bu çağdaki çocukların ruhu yoktur. Çünkü onlar sadece korku ve hiçlik içinde büyümüş çocuklardır. Çocukların ruhunu yakalamak için onlara kendi hikayelerini yazma fırsatı vermeliyiz. Ne yazık ki çocuklar kendi hikayelerini yazamıyorlar. Ebeveynler olarak ebeveynlik rollerini bulmak zor.” “Ama imkansız değil. Çocuğun dört şeye ihtiyacı var: İnanca dayalı bir bağ, doğru anne-baba, mizacını okuyabilme ve güvenli bir yaşam ortamı.”

Asıl amacın erdemli, yaratıcı ve ahlaklı çocuklar yetiştirmek olması gerektiğini vurgulayan Yalın, çocukların doyum ve özgüven sağlandığı takdirde başarıya ulaşabileceklerini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu